Potatis

Potatis, pärer, kärt barn har många namn...

Potatis är vår huvudsysselsättning.


Vi odlar ca 30 ha per år, eller ca 1000 ton. Vi plockar upp potatisen på hösten och lagrar in den för vinterförvaring, i vårt mörka potatislager. Där finns en klimatanläggning som ser till att det är rätt fuktighet och temperatur så att potatisen håller en hög kvalitet hela vintern.

När butiken beställer hur mycket potatis de behöver för nästa dag, tar vi ut den mängden ur lagret och sorterar bort gröna och skadade knölar. Vi tvättar och paketerar den efter ordern. Efter lastas den ut på vår lastbil och kommer till butiken morgonen därpå. De flesta butiker som vi levererar till ligger i Göteborg men även i Varberg och Falkenberg.


King Edward

Rödfläckig sort med vit köttfärg. En gammal trotjänare som funnits i över 50 år. För många det självklara valet när det gäller att göra potatismos. God även att baka eller rosta i ugn. Stor smak av smörig kastanj, liten mandel och valnöt, grön konservärta och syrlig spenat.

King Edward är en svårodlad potatis med tunt skal som lätt blir skador på. Den är väldigt känslig för olika sjukdomar och kräver därför mer kemikalier än andra sorter. Vi hoppas att det snart kommer nya bra ersättare till King Edward som har liknande egenskaper.Asterix

Rödskalig sort med guldgult kött och tjockt skal. Bra egenskaper. En allroundsort som passar till allt. God att rosta i ugn med skalet kvar. Smak av smörig kastanj, viss jordnöt, viss smak av kikärta, jordärtskocka och syrlig paprika med liten beska.

Asterix har bra odlingsegenskaper. Ger ganska ofta bra skörd och det tjocka skalet gör att det inte så lätt blir skador på knölen.Sava

Är en dansk potatissort. Den är fast, gulköttig och oval till formen. Går utmärkt att koka, steka och att använda i potatissallader.

Sava har bra motståndskraft mot flera sjukdomar. Därför lämpar sig sorten ganska bra för ekologisk odling.